Om erachter te komen of onze statement echt klopt zijn we gesprekken aangegaan met mensen in onze eigen omgeving, maar ook gaan kijken bij onszelf. Wat vinden wij er nu van en voelen we ons hierbij.

“ Online VS Offline “
“ Perfect VS Reality “

Kimberley (22 jaar)

Kimberley post zelf niet zoveel op Social Media, maar is er wel dagelijks veel mee bezig. Als ze zelf iets post gaat dat vaak over haar een hobby,zoals muziek en fotografie. Daarnaast plaatst ze ook een bericht wanneer ze een doel heeft bereikt in haar leven, bijvoorbeeld dat ze geslaagd is voor school. Ze zal negatieve dingen die in haar leven gebeuren nooit op Social Media zetten, omdat ze hier onzeker over is en niet vind dat dit iedereen iets aangaat. Ze kijkt dagelijks op haar tijdlijn en ziet daar berichten van vrienden en kennissen voorbij komen. Zelf geeft ze niet zoveel hierom, maar past hier wel haar eigen profiel op aan, omdat ze het belangrijk vindt om zichzelf van haar beste kant te laten zien.

Toos (55 jaar) 

Toos gebruikt Social Media vooral om alleen om te kijken. Ze vindt het leuk om te zien wat andere mensen die ze nauwelijks of niet meer spreekt nog doen. Daarnaast speelt ze verschillende spellen op Social Media. Het heeft geen impact op haar wat andere mensen posten en ze voelt zich er niet beter of slechter door.

Jerney (25 jaar)

Zelf ben ik niet heel actief op Facebook, maar wel post ik regelmatig dingen op Instagram. De dingen die ik post verschillen van selfie’s tot eigen gemaakt foto’s (fotografie). Daarnaast heb ik ook wel eens mijlpalen gepost bijvoorbeeld dat ik mijn propedeuse behaald had. Ik zie veel berichten voorbij komen van vrienden op Social Media. Wat me opvalt is dat ze altijd alleen de positieve dingen posten, zoals foto’s van fitness, gezond eten of samen met haar/zijn partner. Als ik post zie over hoe gezond mensen wel niet leven en na ga hoe ik zelf leef voel ik me wel slechten, omdat ik niet elke week fitness en niet zoveel eet. Hierdoor voel me onzeker en vaak ga ik dan een aantal dagen op mijn eten en beweging letten. Ik ga mijn eigen leven vergelijken met het “perfecte” leven dat iemand anders online heeft en me hierdoor onzeker voelen.

Angelo (27 jaar)

Maakt dagelijks gebruik van social media, Facebook en Instagram. Angelo zegt dat hij niet vaak zelf dingen op social media post, hij gebruikt het meer om te kijken hoe het met kennissen en vrienden gaat, hoe zij er voor staan in het leven. Hij post zelf niet vaak iets, als hij wel iets post dan is het meestal een levensgebeurtenis of iets speciaals wat hij wil posten, zelf noemt hij dat hij vooral bij feestdagen en op vakantie foto’s en dingen post op social media. Ik heb hem de vraag gesteld waarom hij juist deze dingen post, hij zei dat hij juist deze dingen post omdat ze positief zijn. Je wil mensen laten weten dat het goed met je gaat, en je wil mensen niet laten weten als het minder goed gaat dus negatieve dingen post ik bijna niet.

 

Ook de interviews valideren ons statement, mensen in onze directe omgeving vertonen dezelfde soort kenmerken als in onze aanname. Er wordt vrijwel geen negatieve informatie over hunzelf gedeeld, alleen positieve of neutrale dingen. Iedereen probeert zich zo goed mogelijk te ‘verkopen’ op social media.